contentcreatie
020 - 261 93 82
Whatsapp
Laan van Kronenburg 14 
1183AS Amstelveen
In dit artikel
Deel dit artikel
Inhoudsopgave
8 april 2021
4 minuten

10 gouden tips voor het schrijven van pakkende website-teksten

Eén van de grootste fouten die wij ondernemers vaak zien maken bij het ontwikkelen van een nieuwe website, is het niet investeren van tijd in professioneel geschreven websiteteksten. Terwijl pakkende teksten jouw bezoekers juist in beweging kunnen brengen en aanzetten tot actie. Tot het klikken op die knop.

De juiste tone-of-voice

Voordat je gaat starten met schrijven, wil je eerst je tone-of-voice helder hebben. Deze is dé stem van je merk waarmee, en de toon waarop, je communiceert naar de doelgroep. Het is de manier waarop jouw bedrijf je (potentiële) klanten en medewerkers aanspreekt. Je stemgebruik moet dan ook altijd zorgvuldig op hen zijn afgestemd.

Alles wat je schrijft draagt bij aan je imago. Een consistente tone-of-voice zorgt voor herkenning en een onderscheidende en eenduidige uitstraling. Maar hoe kom je nu tot een eigen stemgeluid? Deze leid je af van je merkstrategie. De kernwaarden van je bedrijf of merk vormen de ruggengraat bij het vormgeven van je verhaal (de merkbeleving) die je wilt vertellen aan je doelgroep.  

Klaar om ook jouw bezoekers in beweging te brengen met je website teksten? Hier zijn 10 gouden tips voor het schrijven van pakkende webteksten.

1. Schrijf met een bepaald doel voor ogen

Zorg ervoor dat je doel helder is, want dit is leidend voor alles wat hierna volgt. Wil je mensen overtuigen om je product te kopen? Wil je je lezer informeren? Of wil je je merkbekendheid vergroten?

Foto door: Kaitlyn Baker op Unsplash

2. Ken je doelgroep voor wie je schrijft

Houd tijdens het schrijven altijd in je achterhoofd voor wie je de tekst schrijft. Begin dus niet gelijk met schrijven, maar leer eerst je (potentiële) klant kennen. Welke problemen ervaart je doelgroep? Naar welke informatie zijn ze op zoek? Welke twijfels of onzekerheden hebben zij? Dan weet je zeker dat je straks niet met hagel schiet, maar je klant direct in het hoofd of hart raakt met jouw boodschap.

Foto door: Vince Fleming op Unsplash

3. Vertel een verhaal

Lezers houden van dingen waar ze zich mee kunnen identificeren. Als je een beeld voor ze kunt schetsen en een ervaring kunt delen, helpt dat om hun vertrouwen te winnen. Verval niet in algemeenheden, maar zeg iets gewaagds en unieks! Iets wat opvalt en waarmee je de juiste snaar weet te raken bij je doelgroep.

Foto door: Etienne Girardet op Unsplash

4. Laat je persoonlijkheid doorschemeren

Geef je website een gezicht. Laat zien wie er achter jouw bedrijf en je aanbod schuilgaat. Mensen doen zaken met mensen. Zorg ervoor dat je bezoekers zich met jou kunnen identificeren.

Foto door: Le Buzz op Unsplash

5. Speel in op de symptomen én de oplossing

Mensen houden over het algemeen niet van pijn, frustratie of angst - ze willen het zo snel mogelijk laten verdwijnen. Vertel ze hoe jij ze daarmee kunt helpen. Beschrijf een zo tastbaar mogelijk eindresultaat waar je klant blij van wordt.

Foto door: Rodion Kutsaev op Unsplash

6. Vermijd wollig taalgebruik

Lezers willen zo snel mogelijk een antwoord vinden op hun vraag. Vermijd daarom wollig taalgebruik of hele lange zinnen en wees to the point. Schrap dus alle overbodige zinnen en woorden uit je tekst. Kun je lange zinnen opbreken in 2 kortere zinnen? Doe dat vooral.

Foto door: Bram Naus op Unsplash

7. Deel je tekst op in lekker leesbare stukken

Gebruik duidelijke titels, korte alinea’s van 4 tot 5 zinnen, voldoende witruimte en opsommingstekens. Dit is niet alleen prettig voor de lezer, ook de zoekmachine van Google houdt van georganiseerd en overzichtelijk. De meeste bezoekers scannen teksten eerst voordat ze dieper lezen. Ze zijn meteen op zoek naar het antwoord op hun vraag.

Foto door: HalGatewood.com op Unsplash

8. Vind een goede balans met zoekwoorden

Om goed gevonden te worden in zoekmachines, is het essentieel om de juiste zoekwoorden te gebruiken in je teksten. Maar overdrijf het niet, want anders begint het op spam te lijken en zak je juist naar beneden in ranking. Nog belangrijker: schrijf voor mensen. Het heeft weinig zin als je teksten goed vindbaar zijn, maar dat je bezoekers deze vervolgens niet lezen of worden aangespoord om een bepaalde actie op je website te ondernemen; bijvoorbeeld een aankoop of inschrijving.

Foto door: Christian Wiediger op Unsplash

9. Maak je webteksten aantrekkelijk

Lezers zijn gevoelig voor hoe een webpagina er uitziet. Door het toevoegen van diverse soorten content (foto’s, GIF’s, infographics, video’s), houd je de aandacht van de lezer langer vast. Rijke content noemen wij dat. Daarnaast is ook Google gek op hoe je webpagina eruit ziet. Hoe rijker een pagina op je website is, hoe waardevoller Google je pagina vindt.

Foto door: Alvaro Reyes op Unsplash

10. Beantwoord de vragen wat, wie, waarom en hoe

Een sterke opbouw van je tekst? Probeer antwoord te geven op wie, wat, waar, waarom, hoe.

  • Wat los je op? Wat is het eindresultaat?
  • Voor wie doe je dit?
  • Waarom moet de lezer bij jou zijn? Waarom deze oplossing?
  • Hoe pak je het aan?
Foto door: Jon Tyson op Unsplash

Dan is het nu tijd voor actie! Schrijf je webteksten met de bovenstaande 10 tips in gedachten en maak het verschil.

Schakel je liever de hulp in van een SEO copywriter? Wij helpen je graag verder met pakkende en converterende webteksten.

Deel dit artikel

Over marlous.

Ambitieuze ondernemers online laten groeien is onze missie. Dit doen wij door de zichtbaarheid en vindbaarheid van jouw merk te vergroten. Zodat klanten moeiteloos voor jouw aanbod kiezen.
envelopephonecrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram