contentcreatie
020 - 261 93 82
Whatsapp
Laan van Kronenburg 14 
1183AS Amstelveen
In dit artikel
Deel dit artikel
Inhoudsopgave
21 januari 2022

Inspiratie voor je website? Hier zijn de 10 webdesign trends van 2022

Het jaar is net begonnen. Wellicht het moment voor jou als ondernemer om weer eens kritisch naar je website te kijken. Voldoet deze nog aan de eisen van nu en wat je ermee wilt bereiken? Kan je website wel een opfrisbeurt gebruiken en wil je er de aandacht van jouw klant mee trekken? Laat je dan inspireren door de webdesign trends van 2022. Een aantal hiervan zagen we al terug in 2021, maar zullen ook dit jaar weer de toon zetten. In de sterke competitieve onlinewereld van vandaag, is een creatief webdesign en een uitmuntende gebruikerservaring niet alleen een leuke bijkomstigheid. Het wordt min of meer van je bezoekers verwacht en is een voorwaarde voor succes. Hier zijn 10 webdesign trends die jij ter inspiratie kunt gebruiken om een nieuwe draai aan je website te geven. Welk ontwerp spreekt jou het meest aan?

1. Gedurfde en experimentele typografie

In 2022 kan eigenlijk alles qua typografie. Van contouren tot gekleurde lettertypen tot verschuivende vormen en vullingen. Gewaagde en experimentele typografie domineren webdesigns. Typografie van ongebruikelijk en vooral groot formaat is een vernieuwende en gewaagde designtrend voor dit jaar. Ook als hero header op de home als vervanger voor de welbekende hero visual. In plaats van een gevoel van kaalheid, zijn deze hero headers juist gedurfd in hun eenvoud. Ze trekken maximaal de aandacht, zoals een grote krantenkop dat doet. Bij een bepaalde grootte worden woorden meer een grafisch element dan alleen een tekstueel element. Experimenteer er dus gerust op los.

Webdesigntrend Experimentele typografie
Bron: Rron Berisha via dribbble
Webdesigntrend 2022 experimentele typografie
Bron: Dinesh Shrestha via dribbble

Wat je ook steeds meer terug ziet komen in webdesigns, is het moderne serif font. Serif-lettertypen werden al in het begin van de 15e eeuw toegepast en zijn een van de oudste bestaande lettertypen die nog steeds worden gebruikt. Ze roepen een gevoel van nostalgie op en stralen elegantie, authenticiteit en verfijning uit dat kenmerkend is voor de traditionele schreef. Perfect voor merken die er wat ouder uit willen zien dan hun oprichtingsdatum, maar met een vernieuwende twist.

Webedsign trends modern serif font
Bron: awwwards
Webdesign trends modern serif font
Bron: deardlilah
Webdesign trends 2022 modern serif font
Bron: Charlie Osborne

2. Het blenden van realism en flat design

Realism en flat design is een complementaire trend die niet meer weg te denken is. De onconventionele combinatie van stijlen, technieken en dimensies heeft een plek gevonden in het hart van vernieuwende designers. Je ziet deze trend eigenlijk terug in verschillende aspecten van grafisch ontwerp; van webdesign tot packaging design en zelfs in editorial design. Realism en flat design is ideaal voor fashion webshops.

Webdesign trends 2022 realism en flat design
Bron: Hieu Nguyen via dribbble

3. Scrollytelling

Scrollytelling, ook wel narratieve visualisatie genoemd, zagen we al terug in 2021, maar blijft ook in 2022 een populaire manier om een ingewikkeld verhaal over te brengen. Vertel je verhaal online, met de nieuwste en modernste technieken. Met audio en visuele beelden in chronologische volgorde breng je je verhaal volledig tot leven.

Webdesigntrends 2022 scrollytelling
Bron: infraredmindbody.com

4. Raster design

Rasters zagen we ook al terug in webdesign, maar zullen we ook dit jaar nog vaak tegenkomen. Rasters op een website zorgen voor overzichtelijkheid. Het is simpel, maar je kan het op verschillende manieren inzetten. Je kan niet zo gemakkelijk op de verkeerde knop klikken. Zo kan je snel door je website scrollen. Handig!

Webdesigntrends 2022 raster design
Bron: Ashik via dribbble
Webdesigntrends 2022 raster design
Bron: Breef.com

5. Gedempte kleuren

Sinds vorig jaar doen vergrijsde natuurlijke kleurenpaletten steeds meer hun ronde in grafisch ontwerp. We verwachten dat we deze kleuren de komende jaren blijven zien in diverse designs. Deze gedempte kleuren stralen organische vibes uit, waardoor ze zeer geschikt zijn voor gezondheidsbewuste en duurzame merken.

Een ander voordeel van het gebruik van gedempte kleuren in grafisch ontwerp is dat deze goed samengaan met tekst (licht of donker). Als achtergrondkleur zorgen deze kleuren ervoor dat tekst er echt uitspringt op je webpagina.

Muted colors
Webdesigntrends 2022 gedempte kleuren
Bron: awwwards

6. Creatieve cursors en mouseovers

De uitvinding van de muis en de implementatie van de cursor leidden tot een revolutie in gebruikersinteractie. Tot die tijd moesten gegevens worden ingevoerd en gemanipuleerd met behulp van commando's op een toetsenbord. Behoorlijk tijdrovend en vermoeiend dus. Maar in de jaren zestig creëerde Douglas Engelbart 's werelds eerste muis wat voor altijd de manier waarop mensen omgaan met computers heeft veranderd.

Muiscursors hebben een grote functionele en esthetische waarde en daarom is het belangrijk dat het design ervan goed doordacht is. Je wilt dat ze er niet alleen mooi uit zien, maar dat ze ook aanzetten tot meeslepende hover- en overgangseffecten op je website om het browsen intuïtiever en leuker te maken voor de gebruiker. Je ziet steeds meer gave voorbeelden voorbij komen van creatieve cursors die de aantrekkingskracht van een website enorm vergroten. Je kunt er goed je creativiteit mee onderstrepen.  

Webdesigntrends 2022 creatieve cursors
Bron: groupe castor & pollux
Webdesigntrends 2022 creatieve cursors
Bron: Rogue Studio
Webdesigntrends 2022 creatieve cursors
Bron: titan watches

7. 3D-design

De 3D-ontwerptrend is nog steeds aan de gang, evolueert en vestigt zich verder. Omdat het onbegrensde mogelijkheden biedt aan ontwerpers, geeft het je ruimte voor alles wat je maar kunt bedenken. Van hyperrealistische 3D-beelden die de grens tussen digitaal en fysiek doen vervagen, tot zeer creatieve mashups met 2D- en paper cut-elementen. In 2022 ga je steeds vaker het vermengen van 2D en 3D zien; het beste van twee werelden in onze ogen. 3D legt de lat net een stuk hoger met betrekking tot de gebruikerservaring. Je wordt als het ware in de materie gezogen.

Webdesigntrends 2022 3d design
Bron: Outcrowd via dribbble

8. Homepages zonder hero image

Geen foto op je home? Geen probleem! Webdesigns zonder hero afbeeldingen zijn helemaal hot in 2022. Designs zonder hero visual geven vaak een prachtige minimalistische look & feel. Door andere technieken toe te passen, zoals grote tekstelementen, animaties of andere interactieve elementen, maak je van je site een spannend en vernieuwend geheel en trek je de aandacht van de bezoeker om verder te willen scrollen.

Webdesigntrends 2022 homepage zonder hero visual
Bron: David Calle

9. Handgetekende illustraties

Deze trend van handgetekende illustraties verwachten we ook nog in 2022 terug te gaan zien. Deze illustraties en visuals maken je design eigen en authentiek. Ze ondersteunen jouw verhaal dat je wilt overbrengen op een eenvoudige, speelse en onderscheidende wijze.

Webdesigntrends 2022 handgetekende illustraties
Bron: noxtton via dribbble
Webdesigntrends 2022 handgetekende illustraties
Bron: lemonade

10. Splitscreen effect

Split-screen design is weer terug van weggeweest. De trend van een paar jaar geleden ging toen vooral over de bruikbaarheid en responsiveness ervan. Nu is het meer een design-effect. We zien schermen die zowel horizontaal of verticaal gesplitst zijn, waarbij elke zijde dezelfde of verschillende functionele klikacties bevat. De beste splitscreen designs doen twee dingen:

  1. Ze bieden een sterke visuele ervaring
  2. Ze maken gebruik van meerdere doorklik-opties om dieper in de inhoud te duiken
Webdesigntrends 2022 splitscreen effect
Bron: Better Me
Splitscreen webdesign trend
Bron: dailysirup

2022 belooft veel goeds qua webdesign, al zeggen wij het zelf. We voorzien verrassende en vernieuwende trends om een sterk visueel verhaal neer te zetten.

Geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan met het bouwen van een toffe website die helemaal tussen de nieuwste trends past? Lees onze andere blog voor meer informatie over het opzetten van een sterke website en laat je bezoekers hun ogen uitkijken. Kom je er niet helemaal uit en heb je vragen? Geen probleem. Of wil je je website of webshop laten bouwen? Dailysirup staat voor je klaar klaar met een professioneel team om al jouw vragen te behandelen. Ga met ons in gesprek en we komen samen tot een passende oplossing.

Kom in contact

Deel dit artikel

Over marlous.

Ambitieuze ondernemers online laten groeien is onze missie. Dit doen wij door de zichtbaarheid en vindbaarheid van jouw merk te vergroten. Zodat klanten moeiteloos voor jouw aanbod kiezen.
envelopephonecrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram